[e34] 524td - Mało mocy, ciezko pali zimna, kopci

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

SnakeBMW
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 524d/td
Rocznik: 1990
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Śląskie

Post autor: SnakeBMW »

Witam
Silnik 2.4td, pompa na lince gazu.
Otóż doprowadzam autko do stanu i mam jeszcze jeden problem, w sumie dośc ważny.
Wyminiłem akum, świece, filtry, olej, załozyłem zaworek zwrotny, zrobiłem rozrusznik i tam inne rzeczy ale nie związane z tym problemem. Jak jest ciepła pali na "cyk", natomiast jak zimna po nocy to trzeba 2-3 razy kręcić zeby załapała. Jak odpali to puści jasny dymek na 10-15sek. Na moje rozumienie jest tu coś z wtryskami, bo poda za duzo paliwa i dlatego zakopci jak odpali zimna. Jesli coś jeszcze można tu sprawdzić albo jak sprawdzić wtryski czy leją to prosze napiszcie. Czy z moją pompa na linke ma znaczenie wtrysk sterujący czy działa jak pozostałe 5? Spalanie ok 10l.
Problem kolejny może i z tym zwiazany to jest to ze ma małego kopa w moim odczuciu pojawia się taka dziura w gazie...przyspiesza, przyspiesza i nagle yyyyyyyyy wyje i ciśnie ale nie przyspiesza tylko wyje. Może być tu cos z wtryskami bo w momencie zakopci ale nie na czarno, choc turbina też moze mieć tu znaczenie. Więc tu kolejna prośba jak sprawdzic turbine domowymi sposobami i podciśnienie na nią idące? Prosze o pomoc bo mam o tym pojecie ale chce poprostu zobaczyć sprawdzonymi sposobami ktore znacie :)
NIe moge wam opisać jak to z obrotami sie miewa bo nie działa obrotomierz, ale zamówiłem już akumulatorki i mam nadzieje ze obudzi to wskazówke :D.

Załączam zdjęcia, na których zaznaczcie mi które węze są od podciśnienia i jak sprawdzić tą turbine. ObrazekObrazek
Pozdrawiam Snake
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Najprostsza odpowiedź jak bez wiedzy i wyposażenia sprawdzić domowym sposobem to co chcesz sprawdzać:
1. wziąć kluczyki i dokumenty
2. wsiąść do auta
3. odpalić silnik
4. pojechać do mechanika który będzie się znał na tym co robi.

Jak sprawdzić wtryskiwacze czy nie leją?
1. Wykręcić
2. Założyć na zegar
3. Obserwować stożek paliwa i zachowanie wtrysku

Pozostałe rzeczy sprawdzisz domowymi sposobami równie łatwo... :roll:

Na turbinę nie idzie podciśnienie - turbina generuje duże nadciśnienie.

Jak dodajesz gazu, silnik wyje, obroty rosną a prędkość nie, to sprzęgło się ślizga.

Nie wiem co mam zaznaczać na zdjęciu z turbiną - żadne podciśnienie do turbiny nie idzie, jedynie jeden wężyk widoczny przy gruszcze siłownika WasteGate idący do korpusu turbiny (kilka cm).

Kręcenie?
Paliwo się cofa... o tym też było setki razy...

Wtrysk sterujący nie ma nic wspólnego z dawkowaniem paliwa a z ustalaniem kąta wtrysku.
Ma znaczenie czy działa on tak jak pozostałe czy nie - z założenia działa on inaczej.

Biały dymek po odpaleniu? wilgoć.

A poza tym... czy już wspominałem o wyszukiwarce?
SnakeBMW
Bywalec

1.Co do sprzęgła, to również nad tym myslałem, ale powiedziano mi ze w dieslach i tak jest taki moment obrotowy ze nie ma znaczenia sprzęgło do przyspieszenia.. :roll:
Zapomniałem dodać ze jak jest zimny to ma lepsze kopnięcie, a po zagrzaniu mniej wiecej 20-30min jazdy włąsnie tak wyje...więc może być to sprzęgło?
2.Włąsnie o ten węzyk turbiny mi chodziło bo podobno często sie zapycha.
3. Co do cofania paliwa, przerabiałem to, zalozyłem zaworek zwrotny - i nic, dalej cięzko jak zimny.
4. A jak sparwdzić turbine, da rade odkręcić np. obudowe filtra powietrza i coś obserwować jak włącze silnik? i co moze być niepokojacego?
5. Kat wtrysku, nastwanik i dawka przy tej pompie tylko komputerowo czy samemu tez da sie to zrobić?

Ps. Samochodu nigdy nie oddaje do warsztatu...chyba ze sprawy elektroniczne, komputerowe, czy ustawianie, przy których moge być obecny :).
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Model: 525tds
Rocznik: 1992
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Post autor: raven_1983 »

Ad. 1 - bardzo interesujące podejście... chwilka lektury forum i zobaczysz jak bardzo ktoś wprowadził cię w błąd
Ad. 2 - zapchanie wężyka otwierającego WG nie ma żadnego wpływu na wydajność (poza ew. podniesieniem, dopóki starczy paliwa).
Ad. 3 - zaworek... zaworkiem... jeszcze kwestia gdzie i jaki, oraz jaka jest nieszczelność.
Ad. 4 - oczywiście, że da sie odkręcić pokrywę filtra... można nawet klapę bagażnika otworzyć... skuteczność diagnostyczna bardzo podobna. Podpiąć manometr i sprawdzić ciśnienie na 4-5 biegu przy gazie w podłogę i 3-4 k rpm
Ad. 5 - wszystkie powyższe reguluje się 100% samodzielnie, z wykorzystaniem niezbędnego w tym celu sprzętu diagnostycznego (interfejs + stacja diagnostyczna).

Ad. Ps. - Podziwiam optymizm...
SnakeBMW
Bywalec

Diagnoza padła narazie na komputer, gdyż zostały zmienione zegary i dalej nie działa obrotomierz i ekonomizer, a w drugim działały. Czytając forum nie raz pomagała zmiana komputera, która budziła zegary i poprawiała moc.
Teraz tylko takie pytanie, który komputer jest za to odpowiedzialny w skrzynce sterowników ten blizej szyby czy ten drugi? który jest od czego? Aha czy wypinając je i wpinając trzeba coś ustawiać? Bo mam mozliwośc przekładki i sprawdzenia(oczywiście te same numery), tylko nie chce nic spieprzyć u siebie i kolegi :)

Pozdrawiam i prosze o szybką odp
ODPOWIEDZ