E36 325tds '96 brakujące kontrolki zegarów

Forum o ogólnych problemach z elektroniką i elektryką w BMW.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Dolnośląskie

E36 325tds '96 brakujące kontrolki zegarów

Post autor: Jezior »

Witam:) W moim TDS odkąd jestem jego właścicielem nie ma poduchy po stronie pasażera. Poduszkę niedawno kupiłem i przymierzam się do jej montażu. Z racji tego, że jej nie ma powinna się świecić jej kontrolka na zegarach. Podejrzewałem, że ktoś po prostu wykręcił żarówkę aby tego nie było widać. Dzisiaj po raz pierwszy wykręciłem zegary żeby zobaczyć co i jak:) I rzeczywiście, nie ma żarówki od airbaga. Ale nie ma też innych :evil: :evil: Nie potrzebuje tego czegoś koło wtrysków bo to do cabrio, kierunkowskazów przyczepy też, automatyczna skrzynia też odpada. Czy powinienem mieć te od zapiętych pasów i CHECK CONTROL? Poniżej jest zdjęcie moich zegarów, z zaznaczonymi brakami na czerwono i strona z instrukcji obsługi z rozpiską. I wiecie może co powinno być koło airbaga, to co zaznaczyłem znakiem zapytania? Jak się podświetli od tyłu to taki jakby parujący prostokąt :D Nie ma go w instrukcji obsługi.

I gdzie kupić takie gniazda żarówek :( ??

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
niebo
Bywalec Gadulec
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Wielkopolskie

Re: E36 325tds '96 brakujące kontrolki zegarów

Post autor: niebo »

Rysunek poglądowy nie od TDS-a, jesteś pewien, że rozmieszczenie kontrolek sygnalizujących jest takie same w benzynie i dieslu?
Awatar użytkownika
Jezior
Bywalec
Seria: E36
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: Jezior »

Tak bo porównałem to co mam w zegarach jak poświeciłem latarką od tyłu z instrukcją obsługi. I są takie same. Teraz jak patrze na te gniazda żarówek od tyłu to dochodzę do wniosku, że brakuje mi tylko tej od airbaga- tylko tam styki mają ślady użytkowania. Koło airbaga jest gniazdo opisane jako CATA LIST więc podejrzewam, że to od katalizatora. Pytanie tylko czy powinienem mieć te od pasów, CHECK CONTROL i CATA LIST. Zauważyłem, że na lewo od kontrolki migaczy przyczepy jest jeszcze CHECK ENGINE. Ta nie jest opisana w instrukcji obsługi, podobnie jak CATA LIST.
Obrazek
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

Zegary od benzyny i od diesla w przypadku e36 są identyczne pod kątem rozkładu kontrolek. Różnice wynikają tylko i wyłącznie z braku żarówek pod odpowiednimi kontrolkami. I teraz - "check" i "catalyst" to kontrolki dla wersji USA, dokładnie nie wiem w jakich okolicznościach mają się one świecić, ale w Europejskich wersjach są one nieaktywne. Kontrolka pasów jest aktywna zawsze, to znaczy działa w ten sposób, że po zamontowaniu żarówki, po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon, po wygaśnięciu innych kontrolek (np. olej, airbag) kontrolka pasów świeci się jeszcze jakiś czas. Nie jest ona fizycznie połączona z mocowaniami pasów - nie ma czujników zapięcia czy odpięcia pasów, to po prostu system przypominający (w Europie, niektóre USA wersje miały czujniki zapięcia pasów, ale wtedy też był montowany brzęczyk przypominający o ich zapięciu). U siebie mam to działające, pasy świecą się jakiś czas po zapłonie. Zbędny, ale cieszący oko bajer.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ