[EXX] Renowacja felg

Tematy związane z mechaniką, zawieszeniem, karoserią i innymi sprawami w pojazdach BMW (nie związane z silnikiem i nie pasujące do reszty działów).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec
Seria: E60-61
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525d
Rocznik: 2005
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Kujawsko-pomorskie

[EXX] Renowacja felg

Post autor: GuLuN »

Witam posiadam w swojej e39 takie felgi jak na foto Myślałem że to jakiś szajs ale po sprawdzeniu okazało się że to Rondell/MiM :D więc porządne kółka z tego co się orientuję to Rondelle jak i MiM były OEM do BMW tylko moje niestety chyba nie.
I teraz tak chcę przeprowadzić renowacje tych felg czyli rant w poler i środek na czarno tylko czym wypolerować rant (na pewno papierem o gradacji od 600 do 2000 na końcu pasta tempo)bo ręcznie to masakra?
I drugie pytanko felgi sa niby 2 częściowe ale na prawdę w środku są plastikowe wstawki tam gdzie są śruby jakim podkładem to pokryć?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Brutal!!!Metal!!!Warrior!!!
eazzy
Bywalec
Seria: Szukam...
Nadwozie: Nie posiadam
Model: Nie mam
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Nie mam
Województwo: Podlaskie

Re: Renowacja Felg Jak i czym ?

Post autor: eazzy »

GuLuN pisze: I teraz tak chcę przeprowadzić renowacje tych felg czyli rant w poler i środek na czarno tylko czym wypolerować rant (na pewno papierem o gradacji od 600 do 2000 na końcu pasta tempo)bo ręcznie to masakra?
To najpierw przejedź rant scansolem, farba odejdzie momentalnie, a później polerowanie bo jak nie zetrzesz farby scansolem to czeka Cie kilkanascie godzin mozolnego tarcia farby. A scansol sam praktycznie złuszczy farbę.
GuLuN pisze:I drugie pytanko felgi sa niby 2 częściowe ale na prawdę w środku są plastikowe wstawki tam gdzie są śruby jakim podkładem to pokryć?
A może postarać sie je zakleić taśmą do malowania?
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Model: 320d
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

No ale czegoś nie rozumiem. Skoro to jest plastik, to musi być jakoś zamocowany do aluminium prawda? Do czego zmierzam - ja bym najzwyczajniej wyrwał chwasta, nie licząc się z uszkodzeniami, tylko później, po zalakierowaniu felg wkleił tam ucięte łebki śrub imbusowych, najlepiej z nierdzewki. Proste i czyste rozwiązanie bolączki.

Ponadto - nie wiem też, czy robiłbym poler rantu. Jak dla mnie efekt, o ile ładny i cieszy oko, o tyle później są problemy z utrzymaniem blasku, aluminium koroduje, matowieje i trzeba polerować znowu, a jak nie daj coś zrobisz feldze np. na krawężniku, to ratuje cię tylko toczenie / frezowanie rantu. Lepiej chyba dać do szkiełkowania całe felgi, i później standard, czyli podkład reaktywny, podkład wypełniający i ładny, nietypowy kolor. Ewentualnie rant dać srebrny z drobnym ziarnem, a rotor w kolorek jakiś.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

Śrubkami te plastiki są założone i przyklejone do felgi te linie ciemne na ramionach to klejenie.
Do tego felgi były już polerowane i to całe bo farby nie ma na nich jak zarysowałem kluczykiem to jest od razu alu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Rocznik: 2010
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Re: [EXX] Renowacja felg

Post autor: Jawor »

Szczerze mówiąc to zacząłbym temat od poszukania ładniejszych felg do e39 :twisted:
bmw-inpa.pl

Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
GuLuN
Bywalec Gadulec

Jawor pisze:Szczerze mówiąc to zacząłbym temat od poszukania ładniejszych felg do e39 :twisted:
To jest już w planie ale najpierw trzeba te doprowadzić do ładniejszego stanu co by za dobre pieniądze poszły i miedzy czasie stalówki kupić na zimę bo niestety mam tylko te co na foto.
Obrazek
Awatar użytkownika
carl0s
Moderator
Moderator
Seria: E46
Województwo: Zachodniopomorskie

Post autor: carl0s »

rwij ten plastik i nie patrz na nic. Po zerwaniu ocenimy co dalej.
None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!
ODPOWIEDZ