Witam
poszukuję namiaru na ten przewód o średnicy ok 3 mm. Niestety na wężykach o średnicy 3,2 mm mam wyciek.
Proszę o jakiś namiar
[36] 318TDS przewód przelewowy
Moderator: Moderatorzy
- Pieter
- Moderator

- Seria: E36
- Nadwozie: Sedan/Limuzyna
- Model: 318tds
- Rocznik: 1995
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Lubelskie
Re: [36] 318TDS przewód przelewowy
Ja to kupowałem w zwykłym sklepie z częściami do maszyn rolniczych.
Są… auta i jest BMW
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Fabrycznie mamy przewody 3x7mm, taki zabieg BMW aby było trudniej coś dopasować - jedne 3,2 pasują, inne nie bardzo (mam u siebie np. Gates 3,2 jakieś takie bez zbrojenia i trzymają akurat szczelnie, przy tym nie są za grube i pasją pomiędzy króciec a obudowę wtrysku). W każdym ASO dostępny jest ten przewód, gdyż był stosowany w kilku innych modelach, m.in. w e39, e38 i e46 (lista zastosowania konkretnie tego: http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=13532246959).
W m51 wystarczy 1,5m na wszystko. Z tym że sprzedawany jest na metry, a w ASO obecnie koszt to jakieś 110zł/m. :/ Kolego Pieter, może napiszesz gdzie i w jakiej cenie kupiłeś te przewody oraz czy faktycznie to były 3x7mm czy może standardowe, dostępne wszędzie 3,2mm?
Pzdr.
W m51 wystarczy 1,5m na wszystko. Z tym że sprzedawany jest na metry, a w ASO obecnie koszt to jakieś 110zł/m. :/ Kolego Pieter, może napiszesz gdzie i w jakiej cenie kupiłeś te przewody oraz czy faktycznie to były 3x7mm czy może standardowe, dostępne wszędzie 3,2mm?
Pzdr.
siudek siudkowski
Było Mercedresa Wziąć... ;]
W kwestiach BMW nie pomagam na PW - od tego jest forum!
- Pieter
- Moderator

co do ceny to były jakieś groszowe sprawy z tego co pamiętam.siudek pisze:Kolego Pieter, może napiszesz gdzie i w jakiej cenie kupiłeś te przewody oraz czy faktycznie to były 3x7mm czy może standardowe, dostępne wszędzie 3,2mm?
A co do rozmiaru czy na pewno były 3 mm, hmm dawno to było ale jeszcze gdzieś kawałeczek mi zostało więc jak tylko znajdę dam znać.
Dodano: 13 Gru 2012 09:33
Sorry za wprowadzenie w błąd niestety jest to 3,2 mm a rękę bym dał sobie uciąć że był to 3mm.
Są… auta i jest BMW
- filizana86
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 524d/td
- Rocznik: 1990
- Województwo: Kujawsko-pomorskie
witam ja w swieciu przelewowe kupiłem z metra 3.2 srednicy w motoryzacyjnym dałem 3zł za 1m i kupiłem 3 m odrazu moge sie zapytac jak by co i kupic wysłac
- siudek
- Bywalec Wyjadacz
- Seria: Szukam...
- Nadwozie: Nie posiadam
- Model: Nie mam
- Rocznik: 1975
- Skrzynia biegów: Nie mam
- Województwo: Pomorskie
- Kontakt:
Kolego - przeczytaj jeszcze raz post autora tematu, mój post, tylko uważniej. Przewody olejowe/paliwowe 3,2mm średnicy wewnętrznej to standard i kupisz je w każdym motoryzacyjnym bez problemu. Problemem za to często jest fakt, że BMW chyba na złość króćce na wtryskach zrobiło na przewody o średnicy wewnętrznej 3mm i zewnętrznej 7mm. Po pierwsze niektóre standardowo dostępne przewody (zazwyczaj te ze wzmocnieniem, sztywniejsze) są zbyt luźne i pocą się, po drugie niektóre mają grube ścianki i zazwyczaj ok. 8mm średnicy zewnętrznej i często nie mieszczą się na króciec wtrysku (rozginając go można go uszkodzić lub złamać).
Zwrócił mi na to uwagę jeden kolega z forum - wcześniej nie zastanawiałem się nad tym. Ale faktycznie, przewody miałem lekko spocone (nie było kałuży paliwa, ale jednak wtryski całkiem suche nie były). Niestety takich 3x7mm nie mogłem nigdzie znaleźć i kupiłem przewód 3,2mm bez wzmocnienia - i ten się lepiej zacisnął na króćcach, tylko zapewne zdejmować będę po kawałku.
Pzdr.
Zwrócił mi na to uwagę jeden kolega z forum - wcześniej nie zastanawiałem się nad tym. Ale faktycznie, przewody miałem lekko spocone (nie było kałuży paliwa, ale jednak wtryski całkiem suche nie były). Niestety takich 3x7mm nie mogłem nigdzie znaleźć i kupiłem przewód 3,2mm bez wzmocnienia - i ten się lepiej zacisnął na króćcach, tylko zapewne zdejmować będę po kawałku.
Pzdr.
siudek siudkowski
- Pieter
- Moderator

nie wiem czemu ale u mnie sucho, widocznie jakoś dobrze się zacisnęłysiudek pisze:Zwrócił mi na to uwagę jeden kolega z forum - wcześniej nie zastanawiałem się nad tym. Ale faktycznie, przewody miałem lekko spocone (nie było kałuży paliwa, ale jednak wtryski całkiem suche nie były).
pewnie tak będzie i u mnie.siudek pisze:tylko zapewne zdejmować będę po kawałku.
Są… auta i jest BMW
-
kodar
- Świeżak

- Nadwozie: Touring/Kombi
- Rocznik: 1996
- Województwo: Mazowieckie
Nadal nie mogę namierzyć 
-
Kieres0112
- Świeżak

- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 325tds
- Województwo: Warmińsko-mazurskie
Odgrzewam temat !
Witam 3x7mm w 325 tez jest ? ehh poszukam W Elblągu ale panowie mam problem ponieważ w trakcie demontażu przelewek w ostatnim w trysku od ściany grodziowej widziałem dziwny patent na krańcu jest kawałek wężyka z wkręconą śrubką tak ma być czy może ten ostatni przewód przelewowy nie powinien gdzieś iść bo pierwszy od vakum pompy to idze w stronę zbiornika paliwa czyli ala zwrotny a z tym draństwem nie wiem co zrobić czy to samo z nowymi przelewami ?
Witam 3x7mm w 325 tez jest ? ehh poszukam W Elblągu ale panowie mam problem ponieważ w trakcie demontażu przelewek w ostatnim w trysku od ściany grodziowej widziałem dziwny patent na krańcu jest kawałek wężyka z wkręconą śrubką tak ma być czy może ten ostatni przewód przelewowy nie powinien gdzieś iść bo pierwszy od vakum pompy to idze w stronę zbiornika paliwa czyli ala zwrotny a z tym draństwem nie wiem co zrobić czy to samo z nowymi przelewami ?
- biernus
- Bywalec Gadulec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1993
- Skrzynia biegów: Automatyczna
- Województwo: Śląskie
- Kontakt:
Tak tak ma być. Na ostatnim wtrysku od ściany grodziowej ma być zaślepka (http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=13&fg=15)Kieres0112 pisze:Odgrzewam temat !
Taki gumowy "koreczek" aczkolwiek długa śruba o odpowiedniej grubości wetknięta w kawałek przewodu paliwowego spełni swoją role. Sam tak jeździłem dopóki nie zaopatrzyłem się w dedykowany koreczek gumowy.
Co do samych przewodów ja kupuje te standardowe 3.2mm w "parcianym" oplocie - pasują idealnie, zakłada się je szybko/prosto, w moim miescie 9pln/metr - okolice wtrysków suchutkie na pieprz!