1.8 tds rozrząd przy wymianie pompy wtryskowej
Moderator: Moderatorzy
-
luk92
- Bywalec
- Seria: E36
- Nadwozie: Touring/Kombi
- Model: 318tds
- Rocznik: 1996
- Skrzynia biegów: Manualna
- Województwo: Małopolskie
1.8 tds rozrząd przy wymianie pompy wtryskowej
Witam, mój problem nastał problem podczas prac przy uszczelnieniu pompy wtryskowej a mianowicie kończąc montaż pompy a mianowicie dokręcając śrubę 18 od czoła pompy wtryskowej przeskoczył mi rozrząd( przyniajmniej tak myślę ) Usłyszałem zgrzyt i teraz nie mogę obrócić wałem korbowym gdyż blokuje mi go o zawory
i teraz moje pytanie wygląda tak: Jakie konkretnie pracę muszę wykonać aby naprawić to co zepsułem? 
-
pitt49
- Bywalec
- Model: 325tds
- Województwo: Śląskie
Re: 1.8 tds rozrząd przy wymianie pompy wtryskowej
Trochę dziwne to co piszesz bo na wałku pompy jest klin, więc nie ma takiej opcji żeby się coś przekręciło. Mogłeś zgubić tego klina i nawet nie zauważyłeś. Musisz ustawić wałek we właściwej pozycji a następnie wał poprzez zablokowanie go w otworze pod rozrusznikiem. Może tego nie zrobiłeś przy demontażu i się narobiło. Powodzenia
-
luk92
- Bywalec
No wiem o klinie trafiłem nim na pewno zresztą jak bym nie trafił to bym raczej nie dokręcił pompy pewnie prawda? czy się mylę? wału nie blokowałem bo nie mogłem sobie wytłumaczyć w tej mojej tępej głowie w jak sposób miało by to pomóc przy wyjęciu i samym włożeniu pompy skoro wału nie ruszałem ustawiłem go tylko w pobliżu gmp 1 Tłoka i tak do końca nie ruszałem aż wsadziłem pompę dokręciłem do obudowy następnie ściągłem ściągacz z koła zębatego pompy i zaczołem dokręcać śróbę centralną pompy wtedy przytrzymałem wał kluczem żeby się nie obracał i wtedy stało się tak jak pisałem wyżej. Mam pytanie czy teraz muszę ściągać cały dekiel od rozrządu czy możne jakoś inaczej z tym sobie poradzić? a jeśli muszę to jak zablokować wał jeśli nie mogę zablokować wału poprzez trzpień blokujący w kole zamachowym bo nie obrócę wałem w to miejsce, a odkręcić śróbę od koła pasowego wału jakoś trzeba prawda 
- mack
- Bywalec
- Seria: E34
- Model: 525tds
- Rocznik: 1995
- Województwo: Mazowieckie
dokręcając pompę miałeś rozrząd złożony nic nie rozpięte wiec jak mógł przeskoczyć ?
-
luk92
- Bywalec
a no właśnie tego nie rozumię no ale trudno muszę teraz rozebrać żeby zobaczyć dlaczego tak się stało... jeszcze jedno jak zablokować wał do odkręcenia tej śróby od koła pasowego? Pomoże ktoś?