Opel Omega 2.5 Td poranny problem z przyduszaniem

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

siopik2909
Świeżak
Świeżak
Seria: Opel
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: Omega B FL
Rocznik: 2000
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Małopolskie

Opel Omega 2.5 Td poranny problem z przyduszaniem

Post autor: siopik2909 »

Witam! Od nie dawna pojawił się w mojej Omedze problem. Problem którego nie mogę zdiagnozować. Najlepiej będzie jak wstawię film na którym widać o co chodzi: https://www.youtube.com/watch?v=tnpWMq8RtAQ

Czy czujnik położenia wału ? Taka sytuacja jest tylko na zimnym silniku. Po rozgrzaniu ustępuje. w czasie jazdy jedynie podczas jazdy ze stałą prędkością zdarzy się takie przyduszenie, ale miało to miejsce może 3 razy. Jednak rano zawsze tak się dzieje jak na filmie.
Awatar użytkownika
AdamDMI
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 325tds
Rocznik: 1997
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Pomorskie

Re: Opel Omega 2.5 Td poranny problem z przyduszaniem

Post autor: AdamDMI »

takie cyrki jak chwilowe szarpanie falowanie na zimnym może dawać i walnięty czujnik płynu chłodzącego, ale to chyba nie w tym przypadku.
skoro wtryski nie przelewają, świece grzeją, to po podłączeniu pod kompa , dalej, sprawdziłbym czujnik położenia wału. pompa albo nastawnik po strasznie dłuuugim postoju potrafią szaleć. czy po dodaniu gazu wkręca się na obroty czy gaśnie ? czy nie jest przypadkiem zapowietrzony lub nie łapie przedmuchów ? może i zaśmiejecie się ze mnie, że strzelam pytaniami , ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.

daj znać co i jak :D
BMW Diesel <3
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 725tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Mazowieckie

Re: Opel Omega 2.5 Td poranny problem z przyduszaniem

Post autor: N2O »

Odczytaj błędy, widać że lampka się zapala i sterownik łapie błąd.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
ODPOWIEDZ