ogrzewanie cieple z jednej strony

Tematy ogólne dotyczące silnika i przeniesienia napędu (sprzęgło, skrzynia, wał, most).

Moderator: Moderatorzy

pluskwa9
Bywalec
Seria: E34
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 525tds
Rocznik: 1994
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Podlaskie

ogrzewanie cieple z jednej strony

Post autor: pluskwa9 »

Witam!
moje pytanie jest tego typu: prawa strona caly czas grzeje nie da sie wlaczyc na zimne powietrze.patrzylem czy to czujnik temperatury pod pedalami, ale tam nic takiego jak czujnik nie znalazlem.rozebralem elektrozawory wyczyscilem i nic. czego to moze byc przyczyna??czy to sa elektrozawory??mimo tego ze zostaly przeczyszczone??

[ Dodano: Nie Lis 09, 2008 6:54 pm ]
nikt nie pomoze??jakiekolwiek doswiadczenia, bo juz nie mam pojecia co mam zrobic??
slaweekk
Bywalec
Seria: E46
Model: 320d
Rocznik: 2000
Województwo: Dolnośląskie

Post autor: slaweekk »

witam i cos juz wskurales?

u mnie jest to samo ogrzewanie dziala dopiero jak trzymam silnik na obrotach nie wiem o co kaman
elektrozawory wymienione, panel sterowania tez i dale nic

czy to zamulona nagrzewnica?
pluskwa9
Bywalec

jezeli trzymasz na obrotach i dziala to mozliwe ze zapowietrzony jest, albo trzeba dolac plynu.
ja w polowie naprawilem ogrzewanie, tzn nie dzialala jedna strona i doszedlem do tego ze jeden elektrozawor sie nie otwiera. polaczylem kabel odpowiedzialny za otwieranie zaworu tego co nie dzialal do przewodow drugiego. teraz zamiast dwustrefowego klimatronika mam jeden.
slaweekk
Bywalec

na obrotach dziala....

zapowietrzony nie powinien byc uklad sam sie odpowietrza...

dodam ze robilem remont silnika- wczesniej mialem peknieta glowe ;/

czy w ukladzie nie powinna byc jakas pompka elektryczna wymuszajaca obieg ???

jezeli jest to moze to jest uszkodzone ale nigdzie takiej nie zlokalizowalem...

powiedz mi jeszcze czy weze ci trwadnieja ale tak bez przesady czy ciagle masz je miekkie?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2009, 11:20 przez slaweekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Seria: E81-88
Nadwozie: Compact/Hatchback
Model: Nie mam
Rocznik: 2005
Województwo: Poza Polską
Kontakt:

Post autor: rexman »

slaweekk pisze: ...czy w ukladzie nie powinna byc jakas pompka elektryczna wymuszajaca obieg ???

Niedawno wymieniałem taką pompkę.(Nawet zdjęcia zamieściłem).
powiedz mi jeszcze czy weze ci trwadnieja ale tak bez przesady czy ciagle masz je miekkie?
Też było o tym...węże mają być twarde jak opona od roweru.
slaweekk
Bywalec

dziki za odpowiedz :)

wybacz jak w wyszukiwarce daje pompka pompa ogrzewanie to nic mi nie wychodzi dlatego pytam ;/

mozesz podeslac linka do tego zdjecia pompki?

szczerze ja sprawdzilem juz wszystkie miejsca i u mnie jej nie ma i raczej nie bylo...
ŁYSYYY
Bywalec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1995
Skrzynia biegów: Automatyczna
Województwo: Małopolskie

Post autor: ŁYSYYY »

Witam! W e36 wogóle nie ma tej pompki elektrycznej co w e34.
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości co do elektrozaworów...
Jest wtyczka.Trudno nie zauważyć.Rozłączamy ją.Zapłon oczywiście mamy włączony.Następnie wtyczkę przykładamy "krzywo" tak aby piny zetknąć ze sobą.Lecz nie wszystkie na raz.W tym momencie powinniśmy usłyszeć,czy elektrozawory się "odzywają".Jeśli nic nie słyszymy,to zazwyczaj one są zabrudzone i zaworki w środku są zablokowane.Może być tak,że tylko jeden pracuje.Wtedy ten drugi(najczęściej) będzie nam puszczał(nie domykał się)cały czas płyn do nagrzewnicy(chłodniczki).Grzeje nam wtedy tylko na jedną stronę w aucie.
Żeby jednak mieć pewność,że elektrozawory "nie chodzą", powyższą czynność należy wykonać przy "zamkniętych" pokrętłach od ogrzewania w kabinie.
Zakładając, że rzeczywiście z elektrozaworami jest coś nie tak, wtedy je demontujemy z samochodu i rozkręcamy(ostrożnie,żeby uzwojeń na cewkach nie uszkodzić).Wykręcenie śrubek to nie wszystko,bo podstawa elektrozaworów trzyma jak przyssana.Z tym trzeba się uporać podważając np.jakimś nożem powoli dookoła.
Załóżmy,że już podstawa od elektrozaworów jest odkręcona.Ukażą nam się stożkowe,mosiężne zaworki.Wyjmujemy je i kładziemy z boku. Teraz najważniejsze...te zaworki "siedziały" w trzpieniach cewek.Te właśnie trzpienie powinno dać się palcami wyciągnąć i wepchnąć.Jeśli nie da się tego zrobić za żadną cenę,należy rozejrzeć się za innymi.
Ja mosiężne zaworki zamocowałem do wiertarki i przeszlifowałem na drobniutkim papierze ściernym,jednak nie jest to konieczny zabieg.Jeśli cewki "nie pracują",to polerowanie zaworków jest zbędne.
O takim zabiegu dowiedziałem się dziś od bardzo dobrego kolegi mechanika.
Sam niedawno rozbierałem te elektrozawory i niestety ten "zabieg" teraz muszę jeszcze raz powtórzyć,bo ograniczyłem się tylko do wypolerowanie stożkowych zaworków. :evil:
Jak się uporam z problemem,wtedy być może wprowadzę tu jeszcze jakieś korekty. :cool:

Co do pompki wody(tzw.dodatkowej)trudno jej nie zauważyć.Jest ona umieszczona pod elektrozaworami i przykręcona do nich.Wielkością przypomina cewkę zapłonową(np.motocyklową)Dochodzą do niej węże i wtyczka z kablem elektr.
Gdy byłem na złomowisku,to z pięciu beemek,tylko jedna ją miała.Tak więc,jeśli nic takiego nie zauważycie w swoim samochodzie(jak opisałem),to jej po prostu nie ma.
Nie wiem od czego to zależało.Może wersje z klimatyzacją tylko miały,albo po prostu jakaś opcja.
Żeby było ciekawiej, w IRL taka nowa pompka w ASO kosztuje ponad € 170.Bez vat'u €140.
Jedyne co "siada" w takiej pompce,to silikonowa membrana na ostatniej fotce, cała ta bezbarwna część (mikropęknięcia).Ledwie zauważalne z przodu na krawędzi. Po prostu z wiekiem twardnieje i pęka. :twisted:
Pewnie sama membrana kosztuje przysłowiowe grosze,ale jest nie do zdobycia.
Opis dotyczy 525 TDS. :cool:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 mar 2009, 22:42 przez rexman, łącznie zmieniany 4 razy.
slaweekk
Bywalec

moj tds jest z klima

pompki nie ma jedynie w specyfikacjach znalazlem ze wystepowala ona jako opcja dodatkowa( szybkie ogrzewanie wnetrza pojazdu)...

co do mojego ogrzewania widac musiala byc zamulona nagrzewnica ( wczesniej mialem peknieta glowice... silnik juz wyremontowany na cacy)

z czasem zaczelo mi juz grzac jak nalezy teraz juz przy tysiacu obrotow bucha gorac :) )
Awatar użytkownika
rexman
Bywalec Wyjadacz
Kontakt:

slaweekk pisze:moj tds jest z klima

pompki nie ma jedynie w specyfikacjach znalazlem ze wystepowala ona jako opcja dodatkowa( szybkie ogrzewanie wnetrza pojazdu)...

co do mojego ogrzewania widac musiala byc zamulona nagrzewnica ( wczesniej mialem peknieta glowice... silnik juz wyremontowany na cacy)

z czasem zaczelo mi juz grzac jak nalezy teraz juz przy tysiacu obrotow bucha gorac :) )
Czy to znaczy, że na "wolnych obrotach" nie dmucha ciepłym powietrzem :???:
Darek
Świeżak
Świeżak

Post autor: Darek »

Pluskwa9 a ktore kable razem połączyłeś ,daj jakies namiaryna kolory ktore zwarłeś.Mam ten sam problem z tym ogrzxewaniem.A wiosna tuż tuż:)
zwillinger
pluskwa9
Bywalec

kostka ktora sie podlacza do elektrozaworow ma 3 wyjscia, czyli wychodza 3 kable.jeden to minus a dwa to plusy na dwa elektrozawory.ten elektrozwor co nie dziala tniesz kabel i podpinasz sie pod ten drugi.
Darek
Świeżak
Świeżak

Post autor: Darek »

Zgadza sie ale ktory jest ten minus?Z tego co pamietam to jest jeden calkiem żołty kabel i te dwa to zółte z jakimś kolorem .To na logike wziąśc to ten całkiem zołty to minus?
zwillinger
ODPOWIEDZ