[EXX] Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Tematy dotyczące układu paliwowego, pomp wtryskowych, ich nastawników i wtrysków.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Seria: E36
Nadwozie: Sedan/Limuzyna
Model: 325tds
Rocznik: 1996
Skrzynia biegów: Manualna
Województwo: Mazowieckie
Kontakt:

Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Post autor: ded »

Stawiam browara temu kto zgadnie, bo po zadnej naprawie ktora wykonalem od poczatku posiadania auta nie bylo znacznego wzrostu mocy.

Zakladajac ze dolot jest szczelny (zlecilem sprawdzenie wraz z demontazem IC ale dziwnie malo kosztowalo...) obstawiam turbo. Bylo ono wymienione przez poprzedniego wlasciciela na "regenerowane", byla nawet na to jakas pseudo gwarancja na swistku papieru. Obawiam sie ze turbo jest z innego modelu BMW bo moj to przejsciowka (w e36 wychodzily 2 turbiny, nie wiem czym sie roznia ale maja inne nr seryjne). Komp nie pokaze mi cisnienia doladowania a diagnoza pewnie ze 300zl by kosztowala i wiazala sie z unieruchomieniem auta i wysylka turbiny.

Turbo nie puszcza oleju jakos nadmiernie (jezde na 5w), kapie mi z egr podobnie jak innym.

Wykrez z hamowni wyglada tak:
Obrazek

Dodam ze pan diagnosta na hamowni obstawial turbo, jak pytalem na sporcie to mowili ze raczej nie. Dodam ze to bylo jezcze z 3 lejacymi koncowkami wtryskow, nie zaslepionym egr i w niezly upal (wlaczyli dmuchawe ale na dworze bylo ok ponad 35 stopni). "specjalisci" ustawiali auto na rolkach ze 3 razy wiec mam do tych wynikow troche rezerwe ale pomiar 80-120 za pomoca gps (ponoc bardzo doza dokladnosc 0,0001s) i to ze na lajtowym chipie bagora kopci potwierdzaja moc na tym poziomie.
tl
Bywalec
Nadwozie: Touring/Kombi
Model: 318tds
Rocznik: 1999
Województwo: Pomorskie
Kontakt:

Post autor: tl »

dzis wrocilem z hamowni i wyplulo 123KM i 252Nm, temp. w pomieszczeniu 24 stopnie, podczas dojazdu 30min. w korku i sie zagrzalo pod maska. Dodam, ze mam szczelny dolot (sprawdzane cisnieniowo), prawie zero dymku puscil, nowe wtryski, mam zaslepiony EGR i mam stozek - nieodesparowany od komory silnika (koles ustawil dmuchawe w lampe, bo niby lepiej bedzie podawal zimne powietrze do stozka, ale to bzdura, bo stozek jest za lampa..., mogl lepiej dac calosc w intercooler, ale on byl madrzejszy...
Wykres mam prawie identyczny jak Twoj Ded, z tym, ze u mnie moc idzie wyraznie w gore do 4tys, a potem stoi na stalym poziomie, nie wiem czemu tak jest.

Za malo paliwa podaje pompka/pompa wtryskowa? A moze trzeba porzadnie poprzepalac auto powyzej 4 tys? A moze poprostu zdechly?
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Walcz, konie da sie odzyskac. Ja sie nie poddaje ale i nie spiesze :P
N2O
Bywalec Wyjadacz
Seria: E38
Model: 725tds
Skrzynia biegów: Automatyczna

Post autor: N2O »

Sprzęgło wiskotyczne wentylatora jest na 100% sprawne?
Jeśli będzie cały czas szybko się kręcić i hałasować, to zmniejsza się znacznie moc silnika.
W normalnych warunkach powinno dać się zatrzymać jeśli temp na wskaźniku jest przed połową.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
tl
Bywalec
Kontakt:

porównywałem mój wykres z TDSerkiem (z jego serią) i do 3,5 tys. obr. mam tak jak on :) U mnie do 4 tys idzie moc, a potem stoi, a powinna tak jak u niego iść, czyli do 4,8 tys.

Sprzegło lepkościowe dziś sprawdzę, ale chyba ono nie zabiera tych koni, a jeżeli już to i chyba moment też powinno? Poza tym u mnie jest idealnie fabryka do 3,5-3,7 tys obr., tylko potem sie jakoś blokuje. Pompka (sitko) w baku nówka więc nie może byc zawalone. Filtry też na bieżąco ogarniane.
Sam nie wiem. Chyba zrobie chipa na 150-155KM i będę je już miał od 4 tys :)
Nie trzeba będzię kręcić do prawie 5 tys :P

EDIT:
Co do sprzęgła lepkościowego:
Zimny silnik, odpalam i robię 1km drogi, temp równo z górną krawędzią niebieskiego pola, visco kręci się i, żeby je złapać to muszę wziąć rękawicę lub szmate i je przycisnąć (dość mocno) i się zatrzyma, wtedy mogę nim dowolnie kręcić w lewo lub w prawo, po puszczeniu zaczyna się kręcić. Przy dodawaniu gazu przyśpiesza proporcjonalnie do obrotów, czyli sądzę, że jest sprawne. Jak się mylę proszę o poprawę.

Jutro, po nocy, uruchomie silnik i od razu zobacze czy jest łatwiej je zatrzymać, potem przepale autko by był pion i zobacze czy wtedy da rade je zatrzymać, bo czytając forum rozumiem, że na zimnym ma się kręcić wolniej, a na ciepłym ma być nie do zatrzymania (bimetal dociska olej), a po bucie ok. 3 tys. obr. ma się włączyć 2bieg. :)

PS.
A czy przez zawieszone visco na trybie pracy "kręć na maxa" silnik może stracić pare koników?
A możę nastawnik trzeba wyregulować na wiekszą dawkę?
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
N2O
Bywalec Wyjadacz

Na całkiem zimnym silniku wisko będzie się kręcić bardzo szybko i nie powinno się dać go zatrzymać przez kilkanaście sekund po odpaleniu.
Potem wisko powinno kręcić się bardzo powoli nie reagując na dodanie gazu - łatwe do zatrzymania.
Opór na gorącym silniku(wtedy wisko jest głośne - nie da się go nie usłyszeć przy otwartym oknie i dodawaniu gazu) powinien pojawić się dopiero w wyjątkowych warunkach - długi postój w korku w wysokiej temperaturze, powolna jazda z ciężką przyczepą pod górkę itp. Większość czasu wisko nie ma nic do roboty i kręci się powoli - nie powodując hałasu.
Jeśli cały czas kręci się tak, że huczy jak startujący samolot(po otwarciu maski dmucha tak że prawie czapka spada) to jest popsute lub układ chłodzenia jest niesprawny.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
tl
Bywalec
Kontakt:

z tego co wyczytalem, dopytalem, zobaczylem, obmacalem i zrozumialem to mojemu wisku nic nie dolega :)
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
Awatar użytkownika
ded
Bywalec Gadulec
Kontakt:

Moje visco mechanik zatrzymal na goracym silniku. Co prawda mial na reku rekawiczke ale nie sprawilo mu to wiekszego problemu.
tl
Bywalec
Kontakt:

ja mojego na rozgrzanym nie zatrzymam :) rozgrzany silnik = silnik od razu po starcie, tak samo szybko sie kreci i jak odplisz po nocy i od razu dasz tak do 2 tys obr to wyje jak glupie
Obrazek
Jest:
318 TDS Touring
Było:
325 TDS+
Awatar użytkownika
raven_1983
Ekspert
Ekspert
Seria: E34
Model: 525tds
Rocznik: 1992

Post autor: raven_1983 »

Ja u siebie jestem w stanie zatrzymać bez problemu na w pełni nagrzanym silniku wiskozę... to jak długo da się tak trzymać to inna sprawa ;)
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Kontakt:

Re: [EXX] Wymiana koncowek wtryskiwaczy

Post autor: Jawor »

Podbiję temat, czy ktoś wymieniał końcówki na jakieś zamienniki i może wypowiedzieć się na temat ich jakości?

Frids wiem, że nie warto, najbardziej interesuje mnie WZM.

Pozdrawiam
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

Nie wymieniałem jeszcze w swojej bawarce,ale jak przyjdzie do wymiany to w ciemno biore własnie Wuzetemy. A pozytywna opinie wyniosłem z eksploatacji sam.cieżarowych.
Pzdr.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec
Seria: Land Rover
Nadwozie: SUV
Model: RR P38a
Rocznik: 2001

Post autor: taperson »

tak czytam o tych końcówkach i z tego co widziałem swoje kocówki przy czyszczeniu ich u pompiarza zaczynam sie zastanawiać na czym polega przy wymianie na nowe końcówki cale to ustawianie?? co tam sie w tej końcówce ustawia?
bo chciałbym kupic nowe końcówki i wymienić we własnym zakresie przy ustawionej poprawnej dawce -tylko wlasnie to cale ustawianie.

w sterującym końcówkę tez sie wymienia tak?
jesli tak to czy zużyta końcówka może i czy wpływa na odczyty czyli zarazem na info do kompa jak duzo paliwa podawać ma pompa?-inaczej mówiąc jaki ma wpływ na wielkość spalania
Awatar użytkownika
Jawor
Administrator
Administrator
Seria: E90-93
Model: 320d
Rocznik: 2010
Kontakt:

Post autor: Jawor »

Końcówka wtrysku w silniku z komora wstępną, czyli w tym przypadku poczciwym m51, nie ma wpływu na odczyty i przepływ informacji do kompa, natomiast wpływa na spalanie.
Przy wymianie końcówek ustawia się ciśnienie otwarcia, czyli ok 150 bar, aby paliwo było podane we właściwym momencie (czyt. odpowiednim ciśnieniu).
Rozklekotane końcówki będą lały, otwierały się za wcześnie etc i to może powodować zwiększone spalanie etc.
Powrót do korzeni: e34 Ponton

Moje byłe:
Zobacz moją… zieloną… ropuchę!
Rodzinkę wożę 318d
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

Jawor pisze:Końcówka wtrysku w silniku z komora wstępną, czyli w tym przypadku poczciwym m51, nie ma wpływu na odczyty i przepływ informacji do kompa, natomiast wpływa na spalanie.
Przy wymianie końcówek ustawia się ciśnienie otwarcia, czyli ok 150 bar, aby paliwo było podane we właściwym momencie (czyt. odpowiednim ciśnieniu).
Rozklekotane końcówki będą lały, otwierały się za wcześnie etc i to może powodować zwiększone spalanie etc.
oki czyli sama końcówka i to ze leje bedzie wpływało na spalanie.

tylko na dal nie kumam co w tej końcówce sie ustawia? bo to co mnie pokazano do lapy jako końcówka to nazywając to laickim językiem tuleja stalowa płasko zakończona z otworkiem i szpikulec stalowy ktory swoim ostrym końcem wchodzi w otwór na dole tulei. to co tam si reguluje?
no chyba ze nie pokazano mi wszystkiego ......

a jak kupie końcówki to je sie ustawia na danym wtrysku? czy pompiarz moze je ustawić na pożądana wartość i dać mi do samodzielnego montażu?
Awatar użytkownika
Dimo
Bywalec Gadulec
Seria: E39
Województwo: Łódzkie

Post autor: Dimo »

W samej końcówce wtrysku NIC sie nie ustawia,jest to element podlegający wymianie,potem już zmontowany cały wtryskiwacz podłącza sie do próbnika i sprawdza sie (i ew.reguluje) ciśnienie otwarcia.
Obrazek
Jest również 318tds Compact,96r.oraz New Beetle 2.3 V5.
N2O
Bywalec Wyjadacz

Ciśnienie otwarcia reguluje się podkładkami pod sprężynę która jest pomiędzy iglicą a obudową wtryskiwacza.
RANGE ROVER P38A 2.5 DSE
BMW 725 TDS
Awatar użytkownika
taperson
Bywalec

Dimo pisze:W samej końcówce wtrysku NIC sie nie ustawia,jest to element podlegający wymianie,potem już zmontowany cały wtryskiwacz podłącza sie do próbnika i sprawdza sie (i ew.reguluje) ciśnienie otwarcia.
N2O pisze:Ciśnienie otwarcia reguluje się podkładkami pod sprężynę która jest pomiędzy iglicą a obudową wtryskiwacza.
AAA no i to wszystko tłumaczy :D
ODPOWIEDZ